A kekszes meggyes sütemény elkészítése sütés nélkül egy egyszerű, mégis ízletes desszert lehetőség, amely gyorsan elkészíthető, és ideális választás lehet bármilyen alkalmakra. Ennek a süteménynek az elkészítése nem igényel komoly sütési tudást vagy eszközöket, így akár kezdők is könnyen elkészíthetik.
Hozzávalók
Az alábbiakban felsoroljuk azokat a hozzávalókat, amelyekre szükséged lesz a kekszes meggyes sütemény elkészítéséhez:
- 250 g keksz (pl. háztartási)
- 100 g vaj
- 500 g tejföl
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 250 g meggy (lehet friss vagy befőtt)
Elkészítés
A kekszes meggyes sütemény elkészítése rendkívül egyszerű és gyors.
- Először is törjük össze a kekszet apró darabokra egy tálban.
- Olvaszd fel a vajat, majd öntsd a kekszdarabokra, és keverd össze alaposan.
- Egy sütőpapírral bélelt tál aljába nyomkodd bele a kekszes-vajas keveréket, és simítsd el egyenletesen.
- Keverjük össze egy másik tálban a tejfölt, porcukrot és vaníliás cukrot, majd öntsük az előkészített kekszes alapra.
- Végül szórd rá a meggyet a tejfölös rétegre.
- Tedd hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy összeérjenek az ízek és a sütemény megdermedjen.
Miután a sütemény megdermedt, szeleteld fel és tálald. A frissítő és ízletes kekszes meggyes sütemény garantáltan el fogja varázsolni a vendégeidet, és könnyedén megállja a helyét bármilyen desszertasztalon.
További Variációk
Bár ez a recept már önmagában is ízletes, kísérletezhetsz további változatokkal is. Például helyettesítheted a meggyet más gyümölcsökkel, mint például eper vagy málna. Vagy akár hozzáadhatsz a tejfölös réteghez reszelt citromhéjat is, hogy frissítőbb ízt kapj. A lehetőségek száma végtelen, így bátran próbálkozz és alkoss saját változatokat!
Édesítő alternatívák
Ha szeretnéd egészségesebbé tenni ezt a süteményt, kipróbálhatsz alternatív édesítőket is. Például helyettesítheted a porcukrot eritritollal vagy xilitollal, hogy csökkentsd a cukorbevitelt. Ezek az édesítők hasonló édes ízt kölcsönöznek a süteménynek, de alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, így ideálisak lehetnek azok számára, akik figyelnek az egészségükre.
Édesítő | Arány a porcukorhoz képest | Kalóriatartalom |
---|---|---|
Eritritol | 1:1 | 0 kcal/g |
Xilitol | 1:1 | 2,4 kcal/g |
Gyakran Ismételt Kérdések
1. Lehet-e tejmentes verziót készíteni?
Igen, ha szeretnéd tejmentessé tenni a süteményt, kipróbálhatod a tejföl helyettesítését kókusztejföllel vagy mandulatejföllel. Ezáltal a sütemény vegán és tejmentes lesz, így akár olyan vendégeknek is megfelelő lehet, akiknek tejérzékenységük van vagy vegán étrendet követnek.
2. Milyen hosszan kell hűteni a süteményt?
A süteménynek legalább 2-3 órán át kell hűlnie a hűtőszekrényben, hogy megdermedjen és az ízek összeérjenek. Ez idő alatt a tejfölös réteg megszilárdul, így könnyebb lesz szeletelni és tálalni a süteményt.