Fehér kenyér sütése légkeveréses sütőben

A fehér kenyér egyike a legnépszerűbb típusú kenyereknek világszerte. Számos háziasszony és pék kedvenc receptjei közé tartozik, és a frissen sütött fehér kenyér illata és íze sokakat vonz. Ha légkeveréses sütőben szeretnénk elkészíteni ezt a mennyei kenyérfajtát, néhány alapvető lépést kell betartanunk, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Alapanyagok

A fehér kenyér sütéséhez légkeveréses sütőben az alábbi alapanyagokra lesz szükségünk:

  • 500g finomliszt
  • 10g élesztő
  • 10g só
  • 300ml langyos víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

A fehér kenyér elkészítésének lépései a következők:

Élesztő előkészítése

Kezdjük azzal, hogy az élesztőt és a cukrot langyos vízben feloldjuk. Hagyjuk állni néhány percig, amíg habosodik.

Liszt és só összekeverése

Egy nagy tálban keverjük össze a finomlisztet és a sót.

Tészta gyúrása

Adjuk hozzá az olajat és az élesztős keveréket a liszthez, majd gyúrjuk össze alaposan, amíg sima tésztát nem kapunk.

Keltetés

Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg a duplájára nem dagad.

Formázás és második kelés

Formázzuk meg a kenyértésztát tetszés szerint, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ismét takarjuk le, és hagyjuk további 30-40 percig kelni.

Sütés

Melegítsük elő a légkeveréses sütőt 200 fokra. Miután a kenyér megkelt, vágjunk bele néhány bemetszést, majd helyezzük a sütőbe. Süssük 30-40 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz a kenyér héja.

Tálalás

A frissen sült fehér kenyér illata magával ragadó, így érdemes azonnal felszeletelni és tálalni. Kiválóan passzol vajjal vagy lekvárral fogyasztva, de akár pirítva is élvezhető.

Összegzés

A légkeveréses sütő ideális eszköz a fehér kenyér sütéséhez. Egy jól elkészített fehér kenyér kellemes illattal és ízzel jutalmazza a sütőt. Kísérletezzünk bátran a recepttel, és alkossunk saját variációkat az ízlésünk szerint!

Gyakran Ismételt Kérdések a Fehér Kenyérrel Kapcsolatban

1. Hogyan lehet megállapítani, hogy a kenyértészta megfelelően megkelt?

Állapot Megkelt vagy sem?
A tészta mérete megduplázódik Megkelt
A tészta puha és rugalmas Megkelt
A tészta összeesik Nem megfelelően megkelt

2. Milyen módon lehet variálni a fehér kenyér receptjét?

  • Hozzáadhatunk magvakat a tésztához, például szezámmagot vagy tökmagot.
  • Lehetőség van saját fűszerezés hozzáadására, mint például fokhagyma, rozmaring vagy oregánó.
  • Tej vagy tejpor hozzáadása puhaabb kenyérhez vezethet.

3. Hogyan tárolható a fehér kenyér?

A legjobb, ha szorosan zárható tasakban vagy dobozban tároljuk szobahőmérsékleten. A kenyér hűtőszekrényben is tárolható, de ennek hatására a héja hamarabb megpuhulhat.

Szerző képe

Gergo

Szólj hozzá!